Close

CGT Burn-out

BURN-OUT – somatische symptoomstoornis? Werkgerelateerd? Epidemie? Hype?

Wat is een burn-out?
Er zijn vele definities. De symptomen van een “burn-out” verschillen per persoon en er is geen eenduidig of homogeen ziekteverloop. Een burn-out ontstaat veelal geleidelijk na chronische overbelasting (op welk vlak dan ook). Dat betekent dat de (spannings)klachten langzaam toenemen – waardoor je misschien steeds vaker moe bent, slechter eet, slecht slaapt, veel piekert en je meer vergeet of je concentratie achteruit gaat.

Kenmerken van een burn-out kunnen zijn: Oververmoeid zijn (kan leiden tot chronische vermoeidheid en het gevoel van uitputting), Toenemende prikkelbaarheid, Piekeren, Geen zin hebben om iets te ondernemen, Zich steeds gespannen voelen (bijvoorbeeld gespannen spieren in de nek, rug), Toename van lichamelijk klachten zoals hoofdpijn, maag-darmklachten, Vergeetachtigheid, Slaapklachten zoals slapeloosheid,  inslaapproblemen, vroeg wakker zijn, Emotionele buien, Paniekaanval, Cynisch worden en reageren, Twijfelen over je kwaliteiten, Meer afstand nemen van andere mensen (jezelf isoleren), De accu is leeg.

Programma van vandaag gaat over het brede concept burn-out, ook of we er zelf vatbaar voor zijn, of we voorzorgsmaatregelen zouden moeten treffen, of juist niet. 
Wat zijn mogelijke oorzaken, instandhoudende factoren, we gaan aan de slag met Fa-BA’s, casusconceptualisaties, behandelingangen, het belang van een werkbare therapeutische relatie en interventies staan op het programma.

  • we discussiëren over de zin en onzin van ‘burn-out’, welke psychiatrische ziektebeelden er bij komen kijken, of een burn-out uberhaupt een psychiatrisch ziektebeeld is.
  • we kijken de documentaire: De Burn-out Industry (VPRO)
  • we gaan oefenen met de rationale van een behandeling gericht op burn-out
  • we gaan in discussie met elkaar wat er nodig is voor ons zelf om te voorkomen dat we in een burn-out geraken, maar vooral ook wat we nodig hebben om goed en stabiel te kunnen functioneren.